Kjerringa med staven

 

Et flere hundre år gammelt norsk slåttestev som først ble nedtegnet på midten av 1800-tallet av L.M. Lindeman. Melodien er en gammel vandremelodi, trykket første gang i Paris under navnet «Bondedans fra Bergens Stift i Norge». Det finnes flere versjoner av teksten. Under finner du de tre kanskje vanligste versene.
Sagnet sier at flere gårder i Hakadal hadde kuene sine på sommerbeite på Kongsvangsskog seter, helt nord i bygda, der Kjerringa med staven var budeie. Bøndene klagde ofte over at de fikk for lite smør i forhold til melkemengda, som blir uttrykt i tekstlinja «åtte potter rømme, fire merker smør». Får du bare fire merker smør av åtte potter rømme, er du dårlig til å kinne. Mer nærliggende er det at han Ola hadde spist av rømmen til Kari.

Tekst

Kjerringa med staven høgt oppi Hakadalen
Åtte potter rømme, fire merker smør
Såleis kinna Kari, Ola hadde før
Kjerringa med staven

Kjerringa med kjeppen hoppa over bekken
Og så datt ho uti, og så var ho blaut
Og så gikk ho heimatt, og så fikk ho graut
Kjerringa med kjeppen

Kjerringa ho stridde, så kom ein fyr og fridde
Vil du vera kjerring, skal eg vera mann
Vil du koke kaffi, skal eg bera vann
Kjerringa ho stridde

Lær bort sangen

Benytt spørsmål - svar-metoden der du foresynger linje for linje og lar barna herme. Husk at du godt kan ta kun ett vers om gangen.

Tips og triks

  • Legg på et kvintostinat, jfr. video:

Andre aktiviteter og lenker

Sangen egner seg godt til å danse langedans til, der alle holder hverandre i hendene og danser på en lang rekke. Lederen bestemmer hvordan rekka skal slynge seg i rommet og den kan gjøre ulike turer, som å lage tunnel mellom første- og andremann (portal), gå innover som i et sneglehus for så å gå ut igjen under armene på de rundt etc.