Jakten på julegrøten

 

Artig rytmikk der vi leker rotter som gjerne også vil ha julegrøt. På videoen under instruerer Mari Moen etter en idé av Ing-Marie Lindberg-Thörnberg (Rytmikcenteret ved Kungliga Musikhögskolan, Stockholm):

Tekst

Skynd dere å lete etter grøt (2 x)
Pass dere for naboens store katt (2 x)
Lukte, høre, spis mens grøten er varm (2 x)

Lær bort sangen

Stå i ring. Hele regla skal utføres i kor, men lær den bort ved å bruke hermegåsa-metoden først. Rottemora kan gjerne ha en tresleiv i hånda mens rottebarna kan late som de har en sleiv eller skje dersom dere ikke har noe slikt tilgjengelig.

Tips og triks

I stedet for å slå (den imiterte) sleiva i bakken på siste slag i hver takt (jfr. video), kan dere slå på andre klangkilder eller instrumenter som er plassert rundt i rommet. Poenget er at alle slår på likt.

Andre aktiviteter og lenker

Dere kan også leke følgende sleivelek:
Alle (rotter) står tett i en ring utenom én, som er katten. I midten står en grøtskål. Rottene sender en tresleiv bak ryggen fra den ene til den andre. Katten lister seg i puls rundt rottene og skal forsøke å forhindre at den rotta som har tresleiva når sangen er slutt rekker fram til grøten. Katten kan prøve å ta sleiva fra rotta i det den overleveres, eller komme seg inn i ringen og fram til grøten før rotta. Bytt så katt. 

Dere kan bruke deler av dette opplegget inn mot en liten juleforestilling:

  1. Alle synger På låven sitter nissen.
  2. Rotterytmikk: Rottemora tar fram sleiva og sier "Skynd dere å lete etter grøt". Klassen gjentar, og dere gjennomfører også resten av verset som vekselkor. Deretter sier dere hele verset sammen mens dere leker det og slår på ulike instrumenter eller ting i rommet etter hver strofe. Lag dere gjerne rottehaler (tau e.l. som kan gjemmes ned i buksa først) eller rotteører som tas på under rotterytmikken. Lev dere inn i historien!
  3. Utfør verset i kanon: 2-, 3- eller 4-delt - helst mens dere leker. Hold hver av gruppene samlet slik at barna finner støtte i hverandre.