Tu djenke

 

Morsom, trad. tanzaniansk hoppelek som kan styrke fellesskapet og inspirere til nye påfunn.

Tekst

Tu djenke, tu djenke, tu djenke
Taifa, taifa

Oversettelse fra swahili: La oss sammen bygge opp fedrelandet.

Lær bort sangen

Dette er en artig hoppelek som egner seg godt som for eksempel en avslutning på timen eller dagen. Stå etter hverandre i en åpen ring eller rekke. Alle hopper bakover med samlede ben på ”djenke”, se video. Albuene er bøyde og ”hjelper til” ved å trekkes bakover i det man hopper. Så klapper alle i hendene sine på ”Taifa” mens dere står i ro. Den bakerste bestemmer hvor ferden skal gå og ende. Kanskje går ferden ut døra? Eller i en sirkel som stadig blir mindre?

Tips og triks

Denne hoppeleken kan også brukes som utgangspunkt til å lage ny tekst. Eller dere kan prøve en av disse ved en opptreden:
La barna stå på rekke etter hverandre med hendene på skuldrene til den foran. Hopp inn på scenen mens dere sier: Velkommen, velkommen, velkommen – til oss – i kveld/dag!  (med klapp) til alle er på plass midt på scenen. På slutten av opptredenen hopper alle baklengs ut med hendene på skuldrene til hverandre mens de sier: Vi takker, vi takker, vi takker – for oss – i kveld/dag. Garantert stor applaus! 

Andre aktiviteter og lenker

Stå i en sirkel med ca. 1 meter mellom hver. Mens gruppen utfører hoppeleken (gjentas mange ganger), gjør dere sirkelen stadig mindre. Stopp når dere står så tett inntil hverandre at dere nærmest berører både den foran og bak med kroppen. Tell så til 3 sammen og sett dere ned på fanget til den som står rett bak. For å lykkes, skal alle passe på at de har et fang både rett foran og rett bak seg. Så sitter man faktisk ganske godt!

Tu djenke 2.JPG