Lær bort en sang

 


Hvordan lærer du bort en sang til en gruppe eller en klasse? Det kan gjøres på mange måter, avhengig av hvor glad du er i å synge selv, hvliken type sang det er og hvor vant barna er med å lære sanger. Her er noen tips:

Lær bort en kort sang

Eksempel: Tony Chestnut, Bingo, Fruktsalat (Mango, Mango).

Syng eller spill gjerne hele sangen for barna først. Ikke bry deg om hvordan det låter – målet er å lære bort en sang, ikke å holde en konsert. Så kan det være fint å bruke «Spørsmål og svar-metoden”: Du synger en kort linje, og elevene gjentar. Gjør et tegn (f.eks. pek på deg selv eller dem) som viser hvem som skal synge når. Krev fullstendig stillhet når du foresynger. Sett så sammen to av bitene som du foresynger og de gjentar, og så videre.

Denne metoden er fin til korte kanonsanger.
 

Lær bort en sang med en historie

Eksempel: Reven og rotta og grisen, Kråkevisa.

Skap forventning til teksten. Fortell historien først, eller deler av den slik at elevene kan lure på hva som kommer til å skje. Du kan også lage en ramme rundt historien før du synger eller spiller av sangen. Deretter kan du stille spørsmål til klassen: Hvem handler dette om? Hva skjedde da...? Og så videre - mange spørsmål om detaljene i teksten. Kanskje er det noe som ingen kan huske - da kan dere spare på disse spørsmålene før dere hører sangen igjen. Ny runde der elevene får si hva de har hørt. På denne måte får elevene raskt et forhold til sangen, og lærer teksten på en måte som kobler på følelsene. Det er kjempeeffektivt!
 

Lær bort en lang sang

Eksempel: Kråkevisa, Go' morgen sjiraffer, En tiger er for diger

Når du skal lære bort en lang sang med mange vers kan det være greit å bruke noen hjelpemidler. I tillegg til å fortelle historien, kan du ha noen bilder i bakhånd, som illustrerer enten hvert vers, eller deler av sangen. Disse holder du opp når dere skal starte på en ny del. Elevene kan gjerne være med å lage disse bildene hvis det er aktuelt. Etter hvert kan enkelte elever få komme fram og vise riktig bilde til riktig tid. Da blir alle veldig oppmerksomme på om eleven velger rett bilde, og konsentrasjonen er på topp for å huske hva som kommer videre.
 

Bruk bevegelser

Eksempler: Cherokee morning song, En feiekost, En tiger er for diger

Bevegelser eller enkel dans kan hjelpe barna å huske teksten, og gjør sangstunden enda morsommere. Hvis sangen du har valgt ikke har bevegelser fra før, er det enkelt å finne på noen selv. Velg noen nøkkelord som kan illustreres med bevegelser, og lag enten bevegelser selv eller la elevene gjøre det. Bevegelsene kan hjelpe elevene til å synge med karakter, for eksempel hoppende, flytende, forsiktig, røft - og de kan gi en støtte for stemmen når det skal synges kraftig eller svakt, med høye toner eller dype toner. Dersom sangen går høyt kan det hjelpe å strekke armene ut som i en sol - på denne måten brukes lufta godt og stemmen kan brukes naturlig og uanstrengt.

Se Cherokee morning song som eksempel på hvordan bevegelser kan brukes til å underbygge måten man synger på - sangens karakter.
 

Varm opp med leker og øvelser som passer til sangen

Eksempler: Åh alele, En feiekost, Hode, skulder kne og tå

For å forberede elevene på en sang kan det være fint å bruke leker og øvelser til å sette den rette stemningen, og gjøre stemmen klar for sang. Tenk litt over hva sangen byr på av utfordringer og hva slags karakter sangen har. 

  • Hvis du vil ha mye energi og kraft starter du med en øvelse der dere leker med stemmen og etter hvert kan rope litt, for eksempel Hode, skulder kne og tå.
  • Vil du ha litt ulikt volum underveis i sangen, kan dere leke dere med Biesverm under «Led sangen».
  • Hvis sangen går litt høyt, kan du varme opp med bevegelsessanger eller øvelser som gjør det lett å komme opp på høye toner, som for eksempel En feiekost.
  • Dersom sangen skal være rolig og meditativ kan du starte med en øvelse som gir energi, og som mot slutten blir veldig stille og rolig – for eksempel Åh alele.
  • For å gjøre elevene innstilt på å lytte for å synge likest mulig både karaktermessig og for å treffe samme tone – ta en titt på Øvelser for å treffe tonen under «Få det fint!»

 

 
Led sangenKristin Fonnes