Hva kan sang og lek brukes til?

 

Sang og lek kan brukes til å oppnå en rekke ting i en vanlig undervisningstime. Her kan du spare ord og krefter, og skape god stemning samtidig.

Test og sjekk selv!

Ro i begynnelsen av timen

Start timen med en sang elevene kan, som skaper ro og konsentrasjon. Sett bare i gang å synge, så følger elevene på etter hvert. Da trenger du ikke å roe dem ned med ord. På denne måten slipper du å bruke krefter og kanskje bli sint for å roe elevene ned. Det samme kan gjøres med en klappelek eller lignende.
Konkrete tips til hvordan du kan skape ro og oppmerksomhet finner du på siden "Skap ro".

Avbrekk

Gi elevene et lite avbrekk dersom de holder på med krevende oppgaver eller begynner å bli urolige. Syng en sang de er glad i, gjerne med bevegelser. Slik får de løst opp i mulig stress og negative tanker, og får ny energi til å jobbe videre. Sang styrker også de kognitive prosessene i hjernen!
Foruten sanger, kan du også få tips til annen aktivitet som kan tjene som avbrekk på siden "Opp med konsentrasjonen!"

Læring

Finn en sang som illustrerer temaet dere jobber med, eller lag en tekst rundt læringsstoffet på en melodi dere kan fra før. Jo bedre rim og rytme fungerer, desto lettere blir innlæringen og utenatlæringen. Ved å knytte læringen til flere sanser og gode sangopplevelser er sjansen for at kunnskapen blir sittende større, og det blir lettere å hente den opp igjen. Dette henger sammen med at hjernen har fått flere "knagger" å henge informasjonen på. Etter et par uker kan du være sikker på at elevene husker sangen, selv om kunnskapen har falmet! Det kan være så enkelt som å ta en kjent sang som Bjørnen sover eller Alle fugler og liste opp kjemiske stoffer, elver, stater i USA eller fuglearter i Norge - og gjerne legge til noen småord underveis for å få det til å passen med melodien. Elevene kan også være med og lage slike læringssanger.
Du finner tips til sanger av denne typen i Idébanken, på siden "Sang og fag" under "Sangaktivitet".

Overgang

Bruk en sang for å gå fra et tema til et annet, istedenfor å bruke mange ord. Sett i gang en sang, og avslutt den gjerne veldig stille, kanskje hviskende, slik at det oppstår et øyeblikk med fullstendig stillhet når sangen er over. Dette rommet utnytter du til å gi en beskjed om hva de nå skal gå over til å gjøre.

Konsentrasjon

Skap en god arbeidsatmosfære med en rolig sang eller med en sang som krever koordinasjon eller fokus, som en kanon, en sang med rytmikk eller lignende.
Tips til noen aktiviteter finner du på siden "Opp med konsentrasjonen!"

Energi

Få opp energien ved å synge en sang med bevegelse eller rytmikk, eller bare en sang man blir litt glad av. En trøtt og sliten kropp kan få tilført utrolig mye energi ved å synge sammen med andre.
Tips til noen aktiviteter finner du på siden "Energistartere".