Energistartere

 


Når energien er lav og elevene trøtte, eller hvis det er dårlig stemning grunnet uenighet eller konflikter, kan energistartere være løsningen. Slike avledningsmanøvre kan gjøre at det som skjedde for noen minutter siden plutselig er glemt eller ikke så viktig lenger. Det traurige blir byttet ut med noe positivt og gir ny energi på en konstruktiv måte! 

Her er noen forslag:

Ja, kjempegøy!

Banan, appelsin, drue, sitron

"Ja og"-leken

1. Alle står i par. Elev 1 begynner å fortelle noe, hvorpå elev 2 begeistret sier: ”Jaa!..” og fortsetter historien osv. (Eksempel: Elev 1: ”I går gikk jeg en tur på stranda”. Elev 2: ”Jaaa! Og der møtte jeg en utrolig rar fyr.”  Elev 1: ”Jaaa! Og han hadde faktisk snabel istedenfor nese” osv.). De forteller altså videre på samme historie hele veien.

2. Elev 1 spør om elev 2 vil være med ut i kveld. Elev 2 svarer med ”Ja, og da kan vi…” osv.

3. Samme oppgave, men de sier nå ”Ja, men…”. Kjenn på forskjellen, og snakk om den sammen!

1-2-3-leken

Alle står i par. De to skal nå telle til tre gjentatte ganger. Den første begynner med "én", den andre sier "to", den første "tre" før den andre igjen begynner på "én", og så fortsetter de slik annenhver gang. Det skal være et jevnt tempo. Neste trinn er å erstatte tallet "to" med et klapp. Når dette også går jevnt: Erstatt i tillegg tallet "én" med et tramp. Siste etappe: Erstatt i tillegg tallet "tre" med å vifte med hendene. Viktig her er at det holdes en jevn puls, uansett tempo. Diskuter gjerne hva som var lettest, og hva som var vanskeligst. Her blir det fort kaos og latter!